Yerel ve Kırsal Kalkınma
Özyeğin Üniversitesi, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve kamu kurumları iş birliği ile sürdürülebilir yerel ve kırsal kalkınma alanında şu temel bileşenlere odaklanan girişimler yürütmektedir:
- Kapasite Geliştirme Sertifika Programları
- Akademik Yayınlar
- Kalkınma Projelerinde Öğrencilerin Harekete Geçirilmesi
- Sürdürülebilir Kalkınma Planlarının Hazırlanması
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle tamamlanan “Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Projesi (KIRKEP) Araştırma Raporu” lansmanı 22 Aralık günü Ankara’da gerçekleşti.
Lansman buluşmasına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yetkililerinin yanısıra kalkınma ajanslarından, bölgesel kalkınma idarelerinden, FAO, UNDP gibi uluslararası kuruluşlardan yüzü aşkın temsilci katıldı.
Türkiye’deki kır-kent ekonomilerinin entegrasyonu üzerine yapılan bu araştırma, ilçeler bazında entegrasyonu üretim, tüketim, demografi ve toplumsal yaşamın tezahürleri gibi farklı eksenlerde incelemiş ve bu eksenler üzerinden politika önerileri üretmiştir. Araştırma kapsamına dahil edilen 170 ilçenin entegrasyon düzeyleri 41 ayrı değişken üzerinden ölçülmüş ve sınıflandırılmıştır. Araştırma çalışması, kır-kent entegrasyonunu somut olarak ölçmeye odaklı bir yöntem ve değişken setinin geliştirilmesine de katkı sağlamıştır. Araştırma projesi akademi, sivil toplum ve politika yapıcılar için yerel ve kırsal kalkınmaya mekansal düzlemde ve entegrasyon odaklı bir yaklaşım için tartışma alanı açmıştır.
Rapora ulaşmak için tıklayın.
Rapor tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Üniversitemizin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Erdem, Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Araştırma Raporunun kıra ve kente dair gündelik yaşam pratiklerinin daha önce olmadığı kadar geçişkenlik arz ettiği bir dönemde kaleme alındığının altını çizdi. Erdem, araştırma raporunun kalkınma literatürüne ve politika yapıcılara katkı sağlayacağına inandığını belirterek, üniversitemizin akademik birikimi, deneyimi ve ağlarıyla ülkemizin refah düzeyinin yükselmesi ortak çabasının içinde olmaya devam edeceğini vurguladı. Rektör yardımcımız sözlerini üniversitemiz bünyesinde bu yıl kurulan Tarım, Gıda ve Yerel Kalkınma Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nın (https://labs.ozyegin.edu.tr/loaf/) bu vizyonun ve heyecanın somut bir ifadesi olduğunu belirterek tamamladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de yaptığı açılış konuşmasında KIRKEP araştırma raporunun kırsal ve yerel kalkınma alanına önemli bir kaktı sağlayacağını, Özyeğin Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Araştırma raporunu hazırlayan üniversitemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Candan Türkkan ve Dr. Ali İlhan araştırma raporunun metodolojisi ve içeriği hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sürdürülebilirlik Platformu’ndan Murat Bayramoğlu ve Okan Pala da, raporun ve bakanlıkla yapılan işbirliğinin Özyeğin Üniversitesi açısından taşıdığı anlama ve potansiyele işaret eden konuşmalar yaptılar. Raporun danışmanlarından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan ise araştırma raporunu ortaya çıkaran, güncel ihtiyaçlar çerçevesinde bir sunum gerçekleştirdi. Lansman buluşması, katılımcılardan gelen soruların Dr. Candan Türkkan ve Dr. Ali İlhan tarafından yanıtlanmasıyla son buldu.
Üniversitemiz öğretim üyelerinden Dr. Faik Gür’ün de danışman olarak katkı verdiği KIRKEP Araştırma Projesi, kalkınma sorunsalına ilçe odaklı yaklaşması, veri temelli entegrasyon tanımları geliştirmesi ve entegrasyon ile kalkınma arasındaki örüntülere ilişkin önermeler geliştirmesi açısından bundan sonraki akademik çalışmalara da ışık tutacaktır.
Ülkenin kamu sektöründeki en büyük kalkınma kurumlarından biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi arasında kurulan iş birliği çerçevesinde, Mardin/Ömerli, Adıyaman/Besni İlçeleri ve Kilis/Ravanda Havzasına yönelik ilçe kırsal kalkınma yatırım planları hazırlanmıştır. Yatırım planları, bütüncül ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı öncelikli hale getirirken, üniversitelerin, sivil toplumun ve kamu kurumlarının aktif katılımıyla çoklu sektör iş birliğinin birer örneğini sunmaktadır. İlçe yatırım planlarının özetine buradan erişilebilir.
2014 yılından bu yana, Özyeğin Üniversitesi'nin Özyeğin Vakfı ile iş birliği içinde düzenlediği Yerel ve Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitim Sertifika Programı, bugüne kadar 500'den fazla profesyonele fayda sağlamıştır. Sürdürülebilir yerel ve kırsal kalkınmanın temel paradigmalarını, uygulamalarını ve tematik alanlarını sunmayı amaçlayan sertifika programı, saha ile akademi arasında bir köprü işlevi de görmektedir. Programa eğitim vermek ve deneyimlerini vermek üzere katkı veren kurumların listesine buradan, bugüne dek hayata geçirilmiş yıl bazlı tüm sertifika programlarının içeriklerine aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz:
2015_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2016_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2017_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2018_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2019_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2020_I_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2020_II_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2021_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2022_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
2023_Yerel ve Kırsal Kalkınma Eğitimi Sertifika Programı
“Sürdürülebilir Yaşam Penceresinden Yerel ve Kırsal Kalkınma" adlı kitap, yerel ve kırsal kalkınma sertifika programlarına katılan akademisyenlerin makalelerinden oluşmaktadır ve Özyeğin Üniversitesi tarafından yayımlanmıştır. Okuyuculara teori ile pratiği harmanlayan zengin bir kaynak sunan kitap, dört ana başlık altında düzenlenmiş 24 makale ve röportaj içermektedir. Kitap, Türk literatüründe yerel ve kırsal kalkınma konusundaki önemli bir boşluğu doldurmuştur.
Yerel ve kırsal kalkınma konusundaki gerekli operasyonel bilginin üretildiği ve derlendiği bir platform olarak, "Sürdürülebilir Yaşam Perspektifinden Yerel ve Kırsal Kalkınma" adlı kitabın editörleri olan Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Faik Gür ve Sürdürülebilirlik Platformu'nun Kırsal Kalkınma Görevlisi ve Alan Çalışmaları Uzmanı Murat Bayramoğlu, beklentilerini şu şekilde özetlemektedir: "Hak temelli, sürdürülebilir ve adil bir kalkınma felsefesi ve uygulamasına ihtiyacımız var. Bu kitabı, eylem ve yazılarıyla varlığını sürdüren bilim insanlarının, üretici örgütlerin temsilcilerinin ve sahada çalışan uygulayıcıların ortak noktası, okuyucularla ihtiyacımız olan yeni bir kalkınma paradigmasını tartışma çabasıdır. Bu kitabın, yerel ve kırsal kalkınma alanıyla ilgilenen ve bu alanda çalışan akademisyenler, öğrenciler, uygulayıcılar, politika yapıcılar, sivil toplum örgütleri ve kamu sektörü çalışanları için faydalı olacağını umuyoruz."
Tarım, gıda ve yerel kalkınmayı odağına alan sürdürülebilirlik konuşmalarına bugüne dek üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından pek çok değerli akademisyen ve uzman konuk edildi.
- Toronto'dan Ryerson Üniversitesi'nden Profesör Mustafa Koç: "Gıda Politikaları, Sürdürülebilirlik için Fırsatlar ve İkilemler: Gıda Güvenliği"
- Eli Belinde Tarım'ın Kurucusu Aslı Aksoy: Tarımda Kadın Girişimciliği
- Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi'nden Dr. Atakan Büke ve ODTÜ'den Öğretim Üyesi Dr. Aylin Topal: "Pandemiden Sonrasına: Tarım ve Gıdanın Geleceği"
- Araştırmacılar Orkun Doğan ve Olcay Bingöl, Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi Kurucuları: "Pandemi Koşullarında Yeni Bir Gıda Rejiminin İmkanları"
- Mersin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan: "Kadınların Güçlendirilmesi ve Temiz Gıdaya Erişim: Mezitli Belediye Örneği"
- İlhan Koçulu: "Yerellik ve Evrensellik: Tohumların Yolu ve Toprağın Düzleminden Oluşturulan Bir Güçlenme Hikayesi"
- Özlem Kermen Erbaş Temel İhtiyaçlar Derneği'nden Nil Tibukoğlu: "Gıda Bankacılığı Bağlamında Deprem Bölgelerinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Deneyimleri."
Yerküre Kooperatifi & LoafLab iş birliği
Haziran 2022'de başlatıldı ve her ay çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Seminer dizisi, genç araştırmacıları ve yürüttükleri çalışmaları tanıtmayı, ilgili literatürün geniş kapsamını ve zengin içeriğini görünür kılmayı ve yeni araştırma gündemlerine katkıda bulunmayı hedefledi.
Seminerler, Türkiye tarımı hakkında güncel, eleştirel ve akademik araştırmaları paylaşmak için önemli bir platform haline geldi. Genç ve deneyimli araştırmacıları bir araya getiren seminer dizisinin oturum bilgilerine buradan erişebilir, youtube kayıtlarını dinleyebilirsiniz.
Kırsal ve yerel kalkınmanın önemli kaldıraçlarının biri olan kooperatiflerin güçlenmesi ve öz yeterliliklerinin sağlanması amacıyla kapasite artırıcı eğitimler düzenlenmekte, mentörlük desteği sağlanmaktadır.
- Kavar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
- Ravandalı Kadın Derneği
- Çayeli Girişimci Kadınlar Kooperatifi
- Iğdır Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi
- Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
- Tuzluca Çalışkan Kadınlar Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
- Yeşil Iğdır Üreten Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
- Bünyan Hanımeli Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifi
Üniversitemiz, ekolojik sürdürülebilirliğin temel direklerinden biri olan kırsal yaşamın, tarım da dahil olmak üzere tüm bileşenleriyle benimsenmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu bağlamda, öğrencilerimize ve akademisyenlerimize sürdürülebilir kırsal kalkınma uygulamalarını birinci elden deneyimleme fırsatları sunulmaktadır. Bu çerçevede, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı'nın Bitlis ve Kilis'te kırsal kalkınma programlarını uyguladığı köyler ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretler sırasında, köy okullarının maddi ihtiyaçlarının karşılanmasına destek verilmektedir. Bu gezilerde düzenlenen forumlarda, üniversite öğrencilerimiz, bu köy okullarına devam eden çocuklar ve gençlerle kariyer planlaması hakkında tartışmalar yapmaktadır.
09-11 Kasım 2023 tarihleri arasında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Özyeğin Üniversitesi ve Yerküre Yerel Çalışmalar Bilimsel Araştırma Kooperatifi iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Zirvenin Yürütme ve Danışma Kurulu'nda, üniversitemizin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı ve Sürdürülebilirlik Platformu'ndan Murat Bayramoğlu yer aldı.
Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğrenciler dahil olmak üzere 300'den fazla kişi ve 50'den fazla kurum zirveye konuk oldu.
FAO ile iş birliği çerçevesinde Dünya Gıda Günü 2022: Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme SOFI Raporu Lansmanı ve Dünya Gıda Günü 2023: Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak etkinliklerine ev sahipliği yapılmıştır.