Sürdürülebilir Uygulamalar: ÖzÜ Kampüsü
Sürdürülebilir Standartlarda Kampüs Binaları: ÖzÜ, kurulduğu günden bu yana her zaman yeşil bir üniversite olmayı hedeflemiştir. Sürdürülebilirlik, Üniversitenin ilk kuruluş stratejisine dahil edilen temel unsurlardan biridir. Yeşil sürdürülebilir bir üniversite olma taahhüdünün bir kanıtı olarak, ÖzÜ'nün üç kampüs binası, ABD Yeşil Binalar Konseyi'nin ölçümlerine dayanarak LEED Altın Sertifikası almıştır. Üçüncü kampüs binası, AB3 veya ScOLa, Türkiye'nin en enerji verimli akademik binalarından biri olarak tanınmaktadır. Bugün ScOLa binasının toplam enerji tüketimi, Türkiye'deki ortalama bir akademik binanın sadece %20'sine denk gelmektedir. ScOLa binası, Avrupa Birliği'nin 7. Çerçeve Programı kapsamında ortak finanse edilen NEED4B "Binalar için Yeni Enerji Verimliliği Gösterimi" adlı bir proje kapsamında inşa edilmiştir. Bu proje için Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (CEEE) bir proje ödülü kazanmıştır. 1.3 milyon Euro'luk bütçesiyle NEED4B projesi, Türk bir üniversiteye verilen en büyük enerji projelerinden biridir.
ÖzÜ Çevre Politikası, "Özyeğin Üniversitesi kampüsünde yeşil ve sürdürülebilir binalar bulunmaktadır. Üniversite ayrıca tüm yeni binalarının çevre dostu olduğunu garanti etmektedir."
Sürdürülebilir Ulaşım: ÖzÜ, tüm çalışanlara ücretsiz servis hizmetleri sağlayarak sürdürülebilir ulaşımı teşvik eder. Öğrenciler için şehrin çeşitli noktalarından indirimli fiyatlarla servis hizmeti de sağlanmaktadır. Metro istasyonuna düzenli bir ring servisi de mevcuttur ÖzU ayrıca üniversitenin iç iletişim platformu My ÖzU'da araç paylaşımı düzenlemeleri için sosyal bir platform sağlayarak öğrencileri ortak araç kullanmaya teşvik ediyor.
ÖzÜ Çalışanları İçin Uygun Fiyatlı Konut: Özyeğin Üniversitesi'nde, özellikle Türkiye'ye taşınan personel için sınırlı sayıda ücretsiz kampüs konutu bulunmaktadır. Kısa süreli konaklamalar için Misafirhane binasında 18 adet tam donanımlı fakülte daireleri bulunmaktadır, bunlardan 8 tanesi bir yatak odalı ve 10 tanesi iki yatak odalıdır. Ayrıca yaklaşık 300 personel yıllık olarak aylık kira desteği alır.
Öğrenciler İçin Uygun Fiyatlı Konut: Kampüs yurtları, sıcak ve ev ortamı sunan çeşitli konut seçenekleri ile özenle tasarlanmıştır. Yurtlarımız, sakinlerin her ihtiyacına hitap etmek üzere hazırlanmıştır. Yurtlarımız tek kişilik, çift kişilik, üç kişilik ve dört kişilik oda seçenekleri sunmakta olup her odada buzdolabı bulunmakta ve ortak kullanım için ücretsiz çamaşırhane odası, grup çalışma odaları, oturma odaları ve misafir kabul odaları gibi geniş bir yelpazede olanaklar ve imkanlar sunmaktadır. Her yurdumuzda ayrıca bir gözetim sistemi, sıcak su, güvenlik ve ambulans hizmeti ve kablosuz internet bulunmaktadır. Konut bursu da akademik başarıya dayalı olarak mevcuttur.
ÖzÜ'de Uzaktan Çalışma: COVID-19 salgını sırasında, binlerce ÖzÜ personeli virüsün yayılmasını azaltmak için uzaktan çalışmaya zorlandı. Uzaktan çalışmayı standart olarak sürdüren ÖzÜ'deki bazı departmanlar oldu.
Kampüste Yaya Erişimi: Kampüs içinde araç yolları bulunmadığından, kampüs içi ulaşımın tek yolu yürümektir.
Topluluk Erişimi: Özyeğin Üniversitesi, önceden bildirim yapıldığında tüm binalara, açık alanlara ve yeşil alanlara halkın erişimini sağlar.
Özyeğin Üniversitesi Kütüphanesi, geniş ve konforlu atmosferi, zengin kitap ve film koleksiyonu ve 2270 m2'lik bir alana yayılan yüksek teknolojileriyle yaşam ve öğrenme merkezi konumundadır.
Kütüphane halka açıktır.
Özyeğin Üniversitesi, Ozyegin Ailesi'nin cömert bağışıyla bir Sanat Koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'de çalışan genç sanatçılar koleksiyon için seçilmiştir. Üniversitenin koleksiyon politikası, yirminci yüzyıldan günümüze Türk ve bölgesel sanatçıların eserlerini edinmeyi amaçlamaktadır. Koleksiyondaki tüm eserler kampüsteki binalarda sergilenmekte olup halka açıktır. Tüm sanat koleksiyonu art.ozyegin.edu.tr adresinde çevrimiçi olarak da mevcuttur.
Ayrıca farklı akademik idari birimler tarafından düzenlenen sergiler, seminerler ve yarışmalar ücretsizdir ve halka açıktır.