Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri politikası için bölgesel STK'lar ve hükümetle ilişkiler
Türkiye'nin Endüstride Enerji Verimliliği Görünümü
Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (CEEE), Türk Sanayi ve İş Dünyası Derneği (TÜSİAD) ile "Türkiye'nin Endüstride Enerji Verimliliği Görünümü" projesini uygulayarak enerji verimliliği konusunda bir kampanya başlatıyor. Amaç, dışa bağımlı olduğumuz enerji alanında verimlilik potansiyelimizi gerçekleştirerek sanayi sektörünün cari açık ve enerji faturasının azaltılmasına katkıda bulunmaktır. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Temmuz '23 sonu itibarıyla kurulu kapasitemizin kaynaklara göre dağılımı şöyledir: %30 hidrolik enerji, %24,1 doğal gaz, %20,7 kömür, %11 rüzgar, %9,9 güneş, %1,6 jeotermal ve %2,6 diğer kaynaklardır." diyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın Dünya Enerji Görünümü'ne göre, dünya genelindeki son politika ayarlarına dayalı belirlenen politika senaryosuna göre, yeni önlemler 2030 yılına kadar küresel temiz enerji yatırımlarını bugünküne kıyasla %50'den fazla artırarak yılda 2 trilyon dolardan fazlasına çıkaracaktır. Yine bu senaryoya göre, kömür kullanımı önümüzdeki birkaç yıl içinde azalırken doğal gaz talebi 10 yılın sonunda artmamayı durdurur. Enerji tüketimi verileri iklim değişikliği hedefleriyle birlikte okunduğunda, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve temiz enerji yatırımlarının küresel ve ulusal enerji denkleminde belirleyici bir rol oynayacağını görüyoruz. Enerji krizi yakın zamanda gündemimizden çıkar gibi görünmüyor. Bu krizi aşmanın yolu, küresel bir hareketlenme, bir enerji devrimi gibi görünüyor. Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı imzalaması sadece önemli bir öncü adım olmakla kalmayıp aynı zamanda dünya ile eş zamanlı olarak enerji dönüşümü alanında atılacak adımları hızlandıracak bir çerçeve anlamına geliyor. Nereden başlamak gerektiğini sorarsanız, enerji tüketiminin en yüksek olduğu endüstri, ulaştırma ve konut sektörlerinde başlamalısınız. Güneş ve rüzgar enerjisinin genişlemesi ve elektrikli araçlar hızlı bir dönüşümün yolunu açacaktır.
Net sıfır hedefi doğrultusunda dünya genelinde karbon fiyatlandırmasını ve elektriklendirmeyi destekleyen politikaların uygulanması; Değer zincirinin tüm segmentlerinin yanı sıra mega şirketlerin de farkındalığının artırılması ve bu rehberliği güçlü bir şekilde destekleyen politika çerçevesi, enerji verimliliği senaryolarına daha hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır. Enerji tüketiminin en yüksek olduğu mega şehirlerde ulaştırma ve konutlarda enerji verimliliğini önceliklendiren önlemlerin uygulanması aynı zamanda şehir ölçeğinde enerji maliyetlerinin ve karbon emisyonlarının azaltılmasında büyük fayda sağlayacaktır. Her fırsatta endüstrinin enerji verimliliğindeki güçlü ve kritik potansiyelini ifade ediyoruz. Enerji verimliliği hareketinin ana unsurlarından biri olarak gördüğümüz bu alanda, 13 Eylül'de CEEE ile tanıtımını yapacağımız "Türkiye'nin Endüstride Enerji Verimliliği Görünümü" projesinde kamu kurumları, şirketler, sektörel dernekler, STK'lar ve tüketicilerle güçlü bir ortaklık içinde yürüyeceğimize inanıyorum."
Küresel Politika Forumu
Küresel Politika Forumu, 2021'de TÜSİAD bünyesinde kurulmuş olup küresel düzeydeki siyasi dinamiklere ve dış politika konularına disiplinlerarası bir perspektiften yaklaşmayı amaçlamaktadır. Özyeğin Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Evren Balta, Küresel Politika Forumu'nun akademik koordinatörüdür. Küresel Politika Forumu, geniş bir perspektiften küresel gelişmeleri ele almak amacıyla ülkemizde önde gelen akademisyenler, diplomatlar ve gazetecilerden oluşan bir Akademik Danışma Kurulu'na sahiptir. Forumun faaliyetleri kapsamında toplantılar ve web seminerleri düzenlenmekte ve raporlar hazırlanmaktadır.