Ana içeriğe atla

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için Eğitim

ÖzÜ'de SDG'ler için Eğitim:

ÖzÜ'de, tüm üyelerin toplumsal konularda (çevre, sağlık, eğitim, adalet vb.) farkındalık göstererek her zaman insanlık yararında hareket etmeleri beklenir. Aynı beklenti, başarılı liderler, yenilikçiler ve dürüst rol modellerine dönüşmesi beklenen öğrencilere de uzanır. ÖzÜ'deki eğitim, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratma taahhüdünü yansıtır. ÖzÜ'ye giren tüm öğrenciler, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) dayalı olarak sürdürülebilirlik üzerine odaklanan ENG 101 ve ENG 102 derslerine kaydolurlar.

Bunun yanı sıra, öğrencinin okuduğu programa bağlı olarak sürdürülebilirlikle ilgili dersler sunulmaktadır. Örneğin, Otelcilik Programı'nda "Ekoturizm" dersi veya Mimarlık Programı'nda "Biyomimetik Yoluyla Sürdürülebilir Tasarım ve Çevre" dersi gibi. İşletme Fakültesi'nde de sürdürülebilirliği ele alan çeşitli dersler bulunmaktadır. Bu dersler arasında "İşletmede Sürdürülebilirlik", "Küresel Organizasyonlarda Çeşitlilik ve Dahil Etme", "İş Etiketi" ve "İş Etiketi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk" yer almaktadır.

ENG 101 ve 102, tüm bölümlere sunulan İngilizce dilindeki iki dersdir.

2018 Sonbahar dönemine kadar, ders tasarımında temel değişiklik yapılmadan önce, ENG 101 iş etiği ve sürdürülebilir kalkınma alanında çift amaçlı olarak tasarlanmıştı. Ders içeriği açısından, öğrenciden işletmenin küresel, çevresel, siyasi, ekonomik, yasal ve düzenleyici bağlamını, özellikle de etik gibi en kritik bileşenlerinden birini değerlendirmesi bekleniyordu ve sürdürülebilir kalkınmanın genel alanını oluşturan karmaşık ve birbirine bağlı olgulara karşı farkındalık göstermesi ve buna yanıt vermesi bekleniyordu. Bu amaçla, derslerde hem sürdürülebilir kalkınma hem de iş etiği ile ilgili materyaller incelenmiştir.

2018 Sonbahar döneminden itibaren, dersler üniversitenin "araştırma, öğretim ve hizmet faaliyetlerini sürdürülebilirliğin merkezine koyan" eğitim politikasına uygun olarak yeniden tasarlanmıştır. Böylece öğrenciler iklim değişikliği, cinsiyet eşitsizliği, yoksulluk, çevresel bozulma gibi küresel zorlukların farkındalığını geliştirmektedir. ENG 101, çağdaş küresel konular ve sürdürülebilir kalkınma temaları üzerinden dil ve akademik becerilerin gelişimine odaklanmıştır. Ders, çağdaş küresel konuların temel nedenlerini ve etkilerini ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni (BM SKH) ele almaktadır. Bu, Özyeğin Üniversitesi'nin çağdaş küresel konulara, etkilerine ve bu konular için etkili çözümlere girişimde bulunmak istemesinin bir sonucudur. Bu amaçla, ENG 102 dersi de öğrencilere yerel ve küresel çevre, ekonomi ve sosyal sorunlara etkili ve uygun çözümler üzerinde yaratıcı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olacak şekilde yeniden tasarlanmıştır.

ENG 101 ve ENG 102'nin çıkış seviyesi, Ortak Avrupa Dil Çerçevesi B2+ seviyesi ile uyumludur.

Aşağıda, içerik ve beceri hedefleri açısından iki dersin kısa bir görünümü bulunmaktadır.

ENG 101

ENG 102'nin ön koşulu olan ENG 101 dersinin nihai amacı, öğrencilerin Özyeğin Üniversitesi'ndeki disiplinler arası lisansüstü çalışmalar için gerekli olan akademik ve dil becerilerini edinmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Ders, çağdaş küresel konulara ve sürdürülebilir kalkınma kavramına odaklanarak bunu başarmayı amaçlar. Öğrenciler, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını ve evde ve yurtdışında pratik uygulamalarını inceleyerek akademik ve dil becerilerini geliştirirler.

ENG 102

ENG 101'in içerik ve beceri hedeflerine dayanarak, bu ders öğrencilere akademik bir araştırma makalesi yazma ve sunum yapma becerilerini daha da geliştirme amacı güderken aynı zamanda öğrencilere evde ve yurtdışında ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda karşı karşıya olduğumuz temel zorlukların çözüm oyuncuları/metotları hakkında genel bir anlayış sağlamayı amaçlar. Bu amaçla, gruplar halinde çalışan öğrenciler tercihen üniversite kampüsünde veya yerel ortamlarında bir problem belirler ve mevcut problemle benzer çözümleri bulmak için öncelikle literatür taraması yaparak bir araştırma gerçekleştirirler. Daha sonra, kendi çözüm önerilerini sunan Bir Problem Çözümü Makalesi (PSP) hazırlarlar.

PSP'lerin derecelendirme sürecinin ardından, en yenilikçi ve gerçekleştirilebilir projeler ÖzÜ Sürdürülebilirlik Platformu tarafından düzenlenen bir jüriye gönderilir. Jüri tarafından seçilen projeler üniversite tarafından desteklenir. Bu şekilde öğrenciler projelerini hayata geçirme fırsatı bulurlar.