ENERJİ KULLANIMI

ÖzÜ, kampüste bulunan tri-jenerasyon tesislerini işletmeye devam ediyor ve Üniversite binalarının çatılarında güneş fotovoltaik (PV) panelleri kurarak, pratik olduğu yerlerde yenilenebilir enerji üretimini en üst düzeye çıkarmaktadır.

2022 yılında ÖzÜ, yaklaşık 9,000,000 kWh enerji tüketti. Üniversite kampüsünde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla yaklaşık 122,000 kWh elektrik tasarrufu sağlandı. Bu tasarrufun 2023'te 565,000 kWh'a (4 katı) yükselmesi ve önümüzdeki yıllarda sürdürülmesi beklenmektedir.

ÖzÜ kampüsündeki toplam güneş enerjisi kapasitesi 378 kWp'dir. Operasyonel giderlerimizde, özellikle enerji maliyetlerinde yapılan her tasarruf, üniversitemizdeki Eşit Fırsatlar Eğitim Bursu (EFEB) için fon oluşturmaya katkıda bulunur. 2022 ve sonrasında yapılan tasarruflar, yaklaşık 1-2 EFEB öğrenci bursuna eşdeğerdir.

ÖzÜ, karbon ayak izini sınırlamak için çeşitli uygulamalara sahiptir. Bunlar arasında, yeşil olmayan tüm çatılarda rüzgar gücü ve güneş panellerinin kullanımı ve ısıtma ve soğutma için trijenerasyon sistemi bulunmaktadır. Üniversite, son zamanlarda “The Greenhouse Gas Protocol” yönergelerine dayanarak karbon ayak izlerini ölçmek, takip etmek, raporlamak ve yönetmek kapasitesine sahip web tabanlı bir karbon ayak izi hesaplayıcısı ve karbon yönetim yazılımını kullanmaya başlamıştır. Özyeğin, Kapsam Bir ve İki Emisyonları: emisyon yoğunluğu ve emisyon azaltmalarını, 2018'i baz yıl olarak kullanarak hesaplar. ÖzÜ'nün karbon emisyonu hesaplamaları, 2022 yılı için 6.316 ton Co2 ve kişi başı 0,931 ton Co2 olarak gösterilmektedir.