"Yüzeyin Altında II: Evlilik Onayı Davası" – Disiplinlerarası Çocuk Hakları Laboratuvarı (ICRLAB)
ICRLAB, 19 Nisan’da “Yüzeyin Altında II: Evlilik Onayı Davası” adlı bir sahte duruşma düzenledi. Duruşma, ailesinin 16 yaşındaki A.Y.'nin evlilik onayını almak için başvurduğu davayı konu alıyordu. Sevgi Usta, Deniz Aslı Çoker ve Oben Südütemiz’in liderliğinde gerçekleştirilen duruşma, çocuk evliliklerinin yasal etkilerini, insan odaklı bir perspektiften ele almayı amaçladı. Çeşitli disiplinlerden öğrenciler uzman raporları sundu ve İstanbul Üniversitesi gazetecilik öğrencileri de çocuk evliliklerinin medyadaki temsili hakkında tartışmalara katıldı.
Öne çıkan başlıca yasal referanslar arasında, devletlerin erken evlilikleri engellemelerini zorunlu kılan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) ve 18 yaş altındakileri çocuk olarak tanımlayan ve onları sömürüye karşı korumayı zorunlu kılan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (CRC) yer aldı. Sahte duruşma, çocuk evliliklerinin çocukların gelişim, eğitim ve kişisel güvenlik haklarını ihlal ettiğini vurguladı.
Sosyal İnceleme Raporu, A.Y.’nin durumunu etkileyen önemli faktörleri, toplum baskıları ve ebeveyn kontrolü gibi unsurları vurguladı. Çeşitli öğrenci uzmanları, aile dinamiklerine dair sosyolojik içgörüler ve erken evliliğin ergen gelişimi üzerindeki etkileri hakkında psikolojik değerlendirmeler sundular.
Bu dava, Türkiye ve ötesi için uzun vadeli etkiler taşıyan karmaşık bir konuyu gündeme getirmiş olup, 18 Ekim 2024’e kadar ertelendi.
Sahte duruşma, öğrencilere sosyal adalet ve yasal zorluklar konusundaki anlayışlarını derinleştiren deneyimsel bir öğrenim fırsatı sunduğu için Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) 4 ile doğrudan ilişkilidir. Ayrıca, genç kızların haklarını ve fırsatlarını etkileyen cinsiyet temelli kültürel uygulamaları ele alarak SKA 5 ile de uyumludur.En önemlisi, bu etkinlik SKA 16’yı desteklemekte, hukukun üstünlüğü, çocuk koruma ve sorumlu yönetişimi savunmaktadır. Çocuk hakları ve yasal korumaların önemini vurgulayarak, duruşma SKA 16'nın, adaletin sağlanması ve savunmasız bireylerin sömürü ve ayrımcılığa karşı korunmasını sağlama taahhüdünü pekiştirmektedir. Disiplinlerarası öğrenci sesleri ve uzman görüşlerinin dahil edilmesi, Özyeğin Üniversitesi’nin etik uygulamaları teşvik etme ve tüm insanlar için adil kurumlar sağlama konusundaki kararlılığını göstermektedir.