TRANSFORMATÖRLERDE VERİMLİLİK PLATFORMU (TRAFORM)

TRAFORM Platformu, sekiz elektrik dağıtım şirketi, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Özyeğin Üniversitesi arasında imzalanan anlaşma kapsamında kurulmuştur. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Göktürk Poyrazoğlu, projenin yönetimi altında geliştirilecek platformda 222 bin transformatörü inceleyen ekipleri yönetmektedir. Projenin sonucunda, transformatorlardan kaynaklanan enerji kayıplarının yüzde 50 oranında azaltılması hedeflenmektedir. Proje iki aşamadan oluşmakta ve ilk aşama 2018'de başlamış ve Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı adlı bir belgenin üretilmesini içermektedir. İkinci aşamada, eylem planında yer alan ve hayata geçirilebilecek projeler büyük bir projeye dönüştürülmüştür.

2022'de sonuçlandırılan bu proje, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin koordinasyonunda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilmiştir. Proje, 3 farklı iş paketini içermekteydi. Özyeğin Üniversitesi, ilk iş paketinde transformatorlerde enerji verimliliği iş paketini üstlenmiştir. Burada, dağıtım sektöründeki projenin paydaşları olan 8 şirket ile birlikte, 30 şehirdeki 222 bin birimden elde edilen verileri analiz ederek transformatörlerin daha verimli şekilde yenilenmesi için bir plan hazırladık.