TOPLUMDA SU

SEC 101 İlk Yıl Deneyimi Su İzleği

2022-23 akademik yılında, Özyeğin Üniversitesi OLTE bölümü, tüm birinci sınıf öğrencileri için zorunlu olan ilk yıl deneyimi dersi (SEC 101) kapsamında "ÖzÜ Su" adında bir sürdürülebilirlik modülü başlattı. Modülün amacı, öğrencilere öz-düzenleme temelini sağlamak ve öz-düzenleme ile su tasarrufu arasındaki boşluğu kapatmaktı.

Modül kapsamında, öğrencilerden gruplar halinde çalışarak ÖzÜ bağlamını göz önünde bulundurarak özel su tasarrufu projeleri geliştirmeleri istendi. Proje teklifleri, OLTE fakültesi ve personelinden oluşan bir panel tarafından bir rubrik üzerinden değerlendirildi. Sunulan 160 teklif arasından 20'si daha ayrıntılı inceleme için seçildi.

20 seçilen proje daha sonra, üniversitenin ilgili bölümlerinden temsilcilerden oluşan bir panel tarafından değerlendirildi; bu panel, Sürdürülebilirlik Platformu, HSE ve Sosyal Değişim Gönüllüleri Birimi'ni içeriyordu. Panel, her projenin teknik uygulanabilirliğini, çevresel ve sosyal etkisini değerlendirdi.

Panelin değerlendirmesine göre, uygulanmak üzere beş proje seçildi. Bu projeler, su kıtlığı, kirlilik ve sel gibi çeşitli su ile ilgili sorunları ele alacak.

OLTE ÖzÜ Su Modülü, öğrenciler ve geniş toplum arasında su sorunlarına dair farkındalığı artıracak önemli bir girişimdir. Seçilen projelerin uygulanması, su tasarrufu ve sürdürülebilirlik üzerinde olumlu bir etki yapacaktır. Sürdürülebilirlik modülü, üniversitenin sürdürülebilirliğe olan bağlılığının bir parçası olarak tasarlandı.

Ulusal Su Verimliliği Kampanyasına Katılım

Özyeğin Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ulusal Su Verimliliği Kampanyasına katıldı. Kamu kurumları olarak, gelecekteki su sıkıntılarını önlemek ve su kaynaklarını korumak için binalarda %25 su tasarrufu hedefine ulaşma eylemleri istenmektedir. Bu kapsamda, aşağıdaki üç başlığın strateji olarak kabul edilmesi ve çalışmaların yürütülmesi talep edilmiştir.

I. Azaltma: Kullanılan su miktarının çeşitli yollarla azaltılması ve israfın önlenmesi gerekmektedir.

II. Yeniden Kullanım: Binalarda yağmur suyu toplama ve gri su kullanım sistemlerinin kullanılması suretiyle suyun yeniden kullanımı sağlanmalıdır.

III. Değişim: Su verimli kullanımını sağlamak için su israf eden ekipman veya yöntemlerin değiştirilmesi gerekmektedir.

"Binalarda Su Verimliliği Sistemlerinin Kurulumu Talimatları" ve "Binalarda Su Verimliliği için Hedef ve Uygulama Rehberi" incelenmiş ve Özyeğin Üniversitesi'nde yapılanlar ve yapılacaklar aşağıdaki tabloda listelenmiştir. Kurumumuzu temsil edecek isimler belirlenmiş ve il müdürlüğü ile paylaşılmıştır. Binalarda su verimliliği çalışmaları raporu ve su verimliliği raporu ilgili il müdürlüğüne paylaşılmıştır. (Her çeyrek dönemde olacak ve ilk dönem Haziran-Temmuz-Ağustos 2023'tür.)

Rehber ve talimat tarafından önerilen uygulamalarda ÖzÜ'de yapılacaklar aşağıdaki maddelerle özetlenmiştir. Bu özete ilişkin iş kalemleri ek olarak projelendirilecek, bütçelendirilecek ve onay için sunulacak ve onaylananlar uygulanacaktır.

HSE Çalışma Listesi

a) Su verimliliği ve tasarrufu için ortak alanlarda görsellerin hazırlanması ve asılması
b) MyÖzÜ üzerinden duyurular yayınlayarak farkındalık yaratılması
c) Bu konuda HSE eğitim içeriğinde ek ve iyileştirmeler yapılması

Teknik Servisler Çalışma Listesi

d) Mevcut gri su sistemlerinin etkinleştirilmesi ve ek gri su sistemlerinin inşası
e) Yağmur suyu depolama sistemlerinin performansı ve ek sistemlerin inşası
f) Kuyu suyu toplama tanklarının performans değerlendirmesi ve ihtiyaçlara göre çalışmaların proje planlaması
g) Depolama sistemlerine ve binalara su sayaçlarının monte edilmesi
h) Sistemde düşünülen ve çözülenlen detayların yeniden incelenerek iyileştirilmesi

Bakanlığın mektubunda belirtilen %25 azaltma hedefi, üniversitemizin mevcut durumunu yansıtmamaktadır. Bina bazlı iyileştirmelerde sayaçlar monte edilmeli ve pandemi sonrası yüz yüze ve tam kapasiteli eğitim ve iş emirlerine göre su tüketimi yeniden gözden geçirilerek mevcut durumumuz yeniden belirlenmelidir. İyileştirme çalışmalarının sağlayacağı su tasarrufu yüzdesi öngörülmeli ve gerçekçi hedef, takip eden yıl ile karşılaştırılmalıdır. Kontrol takvimimiz yıllık olmalı ve üniversitemizin yaşam ve yoğunluğunun değiştiği her dönem için önceki ve sonraki yıl arasında karşılaştırma yapılmalıdır.

ATTUNE Su Modülü

Özyeğin Üniversitesi'ndeki Attune Projesi'nin su modülü, kampüste su sürdürülebilirliğini artırmaya odaklanmaktadır. Hedefleri arasında su israfını azaltmak, su kullanımında verimliliği artırmak ve öğrenciler, personel ve öğretim üyeleri arasında tasarruf kültürünü geliştirmek yer alır. Özyeğin Üniversitesi'nde uygulandıktan sonra, modül diğer üniversitelere dünya çapında bir model olarak hizmet edecek ve etkili su sürdürülebilirliği uygulamalarını faaliyetlerine entegre etmek için kapsamlı bir rehber sağlayacaktır.