Ana içeriğe atla

SU KULLANIMI VE BAKIMI

ÖzÜ'nun Sürdürülebilirlik Politikası, iyi tasarım yoluyla kaynak tüketimini en aza indirgemek için rehberlik ve yönlendirme sağlar. Bu, üniversite genelinde su kullanımını etkin şekilde teşvik etmeyi ve suyun maksimum düzeyde yeniden kullanımını içerir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri çerçevesindeki çevresel bilinç doğrultusunda, Özyeğin Üniversitesi yakın zamanda bir Kurumsal Su Ayak İzi Raporu yayımladı. ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı ile uyumlu olan bu rapor, üniversitenin önceki karbon ayak izi raporlarının bir uzantısı olarak hizmet eder. Üniversite Kampüsü Enerji ve Su Kaynakları Kullanıcı El Kitabı belgesi ve Çevre Yönetim Planı, üniversitenin su yönetimi ilkelerini ve alınan önlemleri detaylı bir şekilde açıklar.
Ücretsiz İçme Suyu
ÖzÜ'da öğrencilere ve personele, topluluk mutfaklarında ve spor merkezinin çeşitli yerlerinde ücretsiz içme suyu sağlanmaktadır. Oryantasyon haftasında, yeni ÖzÜ öğrencilerine üniversitenin bu politikaya olan bağlılığının bir ifadesi olarak çelik su şişesi hediye edilir.
Su Tasarrufu
Ozyegin Üniversitesi'nde, su kayıplarını azaltmayı ve su kullanım verimliliğini artırmayı amaçlayan çeşitli tasarruf önlemleri ve farkındalık detayları uygulanmaktadır.
İklim uyumlu ve düşük su talep eden bitkiler tercih edilir.
Bahçe sulaması gece veya sabahın erken saatlerinde yapılır.
Akıllı ve otomatik sulama sistemleri (damla sulama, spreyler vb.) kullanılır.
Otomatik sulama ile sulama zamanı planlanabilir ve su tasarrufuna katkıda bulunan programlamalar uygulanabilir.
Islak alanlarda, çift düğmeli tuvaletler ve çift seviyeli rezervuarlar kullanılır ve minimum su tüketim seviyeleri belirlenir.
Sensörlü ve düşük basınçlı musluklar kullanılır.
Binaların ıslak alanlarındaki tüm musluklara aeratörler takılır.
Arıtılmış Su Tüketimi
Su kaynaklarından alınan ham su, içme suyu arıtma tesislerinde dünya standartlarında arıtılarak abonelere ulaştırılır. İSKİ tarafından arıtılan su kampüse gelir ve üniversite, kullanımdan önce suyu yeniden filtreler ve arıtır.
İSKİ tarafından tüketim için uygun koşullarda bize sağlanan su, ham su deposunda toplanır. Hidrofor pompaları kullanılarak arıtma sisteminden geçirilir ve içilebilir su depolarına ve yumuşak su depolarına ulaştırılır.
Benzer şekilde, ilgili içme suyu ve yumuşak su hidrofor pompalarının yardımıyla, arıtılmış ve depolanmış su, kullanıma hazır hale getirilir. Ana ve ikincil su boruları aracılığıyla kampüs içindeki gerekli noktalara taşınır, gerekli su ihtiyaçları karşılanır. Kampüsümüzdeki arıtma sistemleri, yetkili servis sağlayıcılar tarafından düzenli aylık ve periyodik denetimler ve kontroller altındadır. Kampüsümüzde kullanılan içme suyu, dışarıdan yetkili servis sağlayıcılar tarafından alınan numunelerle ve çeşitli analizler yapılarak periyodik olarak uygunluğu kontrol edilir.
Kampüsümüzde bulunan hidrofor ve pompa grupları, yetkili servis sağlayıcılar tarafından düzenli olarak bakıma alınır. Kampüsümüzdeki su depolarının temizlik ve hijyen bakımları, İşletme Yönetim Ekibi tarafından düzenli olarak yapılır ve Sağlık, Güvenlik ve Çevre Bölümü tarafından kontrol edilir.
Su Kirliliği Kontrolü
ÖzÜ, tüm operasyonlarını ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Standardı ve sıfır atık standartları kapsamında yürütür. Kampüsümüzde üretilen atık sular, ana borular aracılığıyla İSKİ'nin toplama noktalarına (kanalizasyon hatları) iletilir ve Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtılır.
2. Özellikle mutfaklarda altyapıya olumsuz etki edebilecek organik tıkanıklıkları önlemek için, gereken noktalarda yağ ayırıcılar kullanılması önemlidir. Bu ekipmanların bakımı da periyodik olarak yapılır.
3.Tüm kalite ölçümleri, İSKİ tarafından aylık olarak yapılmakta ve web sitesinde yayınlanmaktadır.
Atık Su Arıtımı
ÖzÜ'da, atık su kirliliğini çözmek için bakterileri kullanan biyoremediasyon teknolojisi kullanılmaktadır. Bu bakteriler, organik moleküllerin biyolojik parçalanmasını sağlar. Bu, yıkama suyu ve atık suda yağ, yağ ve gres (FOG) birikimini önlememize olanak tanır. Bağlantı, tedarikçimizin sağladığı süreci sunar.
ÖzÜ'da üretilen atık su, günde 100.000 m³ arıtma kapasitesine sahip, 500.000 nüfusu hizmet verebilecek Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ne gönderilir ve burada çamur kurutma, UV dezenfeksiyonu ve biyofiltrasyon gibi ileri sistemler ve ekipmanlar bulunur. Atık suyun arıtıldığını doğrulamak için düzenli denetimler yapılır.
Su Bilinçli Bina Standartları
Ozyegin Üniversitesi'nin akademik binaları LEED Altın sertifikasına sahiptir ve bir akademik bina, LEED standartlarını aşan bir Avrupa Birliği Projesi (NEED4b) olarak inşa edilmiştir. Bu binalar, su kullanımını en aza indirgemeyi amaçlar. Bina sertifikaları hakkında daha fazla bilgi buradan erişilebilir.