SU GERİ DÖNÜŞÜMÜ

Özyeğin Üniversitesi, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin yönetimi için yeni girişimlerde öncü olma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Bu amaçla Üniversite, su kaynaklarını korumak, tasarruf etmek ve etkin kullanmak için yeni stratejiler geliştirmiştir. Bu stratejilerin uygulanması, evsel su tüketiminde önemli tasarruflar sağlamıştır. Dünya genelinde evsel su tüketimi oranı yaklaşık %11 iken (WWAP 2019), Türkiye'de bu oran %16'dır. Özyeğin Üniversitesi'nde su tüketiminin ağırlıklı olarak evsel amaçlar için olduğu göz önünde bulundurulduğunda, evsel su tüketimini azaltma yönündeki önlemler, kurumun su ayak izinin azaltılmasında önemli bir etkendir. Geri dönüştürülen su hesaplanır ve üniversitenin su ayak izi hesaplamalarına dahil edilir.

Su Verimliliğinin Artırılması:
Kampüste su verimliliğini artırmak için çeşitli adımlar atılmıştır. Bu adımlar arasında, evsel kullanım için akış hızını artıran lavabolarda suyla havayı karıştıran havalandırıcıların monte edilmesi, yüksek verimli muslukların kullanılması, lavabolarda sensör sistemlerinin uygulanması ve "Çift Akışlı" özellikli sifonların kullanılması yer alır. Bahçe sulamasında damla sulama sistemleri kullanılarak suyun buharlaşması ve gereksiz toprak doygunluğu etkin bir şekilde engellenir. Ayrıca, minimum su ihtiyacı olan iklim uyumlu bitki türleri seçilerek su tasarrufu sağlanmaktadır.

Yağmur Suyu Yönetimi
Kampüs genelinde yağmur suyu toplama sistemleri kurulmuş olup, bu suyun bahçe sulaması da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılması teşvik edilir. Böylece bu girişim, içme suyu tüketiminin azalmasının yanı sıra, sulama ve temizlik amaçları için sürdürülebilir bir su kaynağı sağlamaktadır.

Atık Su Yönetimi
Atık suyun yönetimi ve geri dönüşümüne yönelik adımlar atmak, su tekrar kullanılabilirliğini artırarak su ayak izinin azaltılmasına önemli katkı sağlamaktadır. Kampüs genelinde, lavabo ve duş suları gibi gri su için geri dönüşüm sistemleri kullanılır ve atık su, tuvalet sifonlarında kullanılmak üzere geri dönüştürülür.

Yeşil Binalar ve Teknolojiler
Üniversite, su yönetiminde yenilikçiliği teşvik etmek için bina tasarımında sürdürülebilir teknolojiler kullanmaktadır. Bu amaçla, su tasarruflu malzemeler, su tasarruflu sulama sistemleri ve su geri dönüşüm sistemleri gibi çÖzÜmler kampüse entegre edilmiştir.