Ana içeriğe atla

Özyeğin Kırsal Kalkınma Modeli

Özyeğin Üniversitesi, sürdürülebilir kırsal kalkınma, tarım ve gıda sistemleri alanlarında eğitim, akademik yayın, öğrenci deneyimleri oluşturma ve yerel kalkınma planları hazırlama bileşenlerinde çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalarda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri referans alınmaktadır. 2007'de Özyeğin Vakfı tarafından başlatılan bütünlükçü, hak temelli programların deneyimine dayanan ÖzÜ Kırsal Kalkınma Modeli, kırsal yaşamı güçlendirmek amacıyla akademi, kamusal, sivil toplum ve üretici örgütleri arasında köprüler kurmayı misyon edinmiştir. Bu bağlamda, akademisyenler, yerel yönetimler, sivil toplum ve hem kamu hem de özel sektör temsilcilerinin bilgi ve deneyimlerini paylaştığı "Yerel ve Kırsal Kalkınma Uzmanlık Sertifika Programı"ndan 400'den fazla profesyonel faydalanmıştır. ÖzÜ Sürdürülebilirlik Platformu, 2021 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Özyeğin Üniversitesi işbirliğinde "Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Üzerine Araştırma Raporu"nu hazırlamıştır.

Bu araştırma, üretim, tüketim, demografi ve sosyal yaşamın tezahürleri gibi farklı eksenler açısından ilçelere dayalı entegrasyonu inceledi ve bu eksende politika önerileri üretti. Araştırmanın kapsamına alınan 170 ilçe, 41 farklı ekonomik, sosyal ve kültürel değişken üzerinde ölçüldü ve sınıflandırıldı. Araştırma raporu, kırsal-kentsel ekonomilerin entegrasyonunu nicel verilere göre analiz etmek için yapılan ilk çalışmadır. 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile Mardin/Ömerli, Adıyaman/Besni ve Kilis/Ravanda Havzası için Yatırım Planları hazırlandı. Holistik ve sürdürülebilir yerel kalkınmaya odaklanan ilçe yatırım planları, üniversitelerin, sivil toplumun ve kamu kurumlarının etkin rolü ile çok sektörlü işbirliğinin etkili bir örneğini ortaya koyar.

Model aynı zamanda ÖzÜ öğrencilerine ve akademisyenlerine sürdürülebilir kırsal kalkınma uygulamalarını yerinde deneyimleme fırsatı sunar. Bu bağlamda, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı'nın Bitlis ve Kilis'te uyguladığı kırsal kalkınma programlarının hayata geçirildiği köyler ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretler sırasında köy okullarının malzeme ihtiyaçlarını karşılamak için destek sağlanmaktadır.