Ana içeriğe atla

ÖzÜ'de Çalışan İlişkileri ve Avantajlar

Bütün Özyeğin Üniversitesi çalışanları sözleşmeli olarak istihdam edilir. Sözleşme süreleri de Çalışma Kanununa da uygundur. Yönetici personel için sözleşmeler süresizdir ve öğretim üyeleri için rütbe durumuna bağlı olarak 2/3 veya 5 yıllık bir başlangıç sözleşmesi vardır (Yükseköğretim atama sürelerine uygun olarak) ardından sözleşmeler süresiz hale gelir.) Yabancı öğretim üyeleri için Higher Education Board tarafından verilen maksimum çalışma izni süresi 2 yıl olduğundan, yabancı öğretim üyelerinin sözleşmeleri her zaman 2 yıllıktır ve çalışma izniyle birlikte 2 yıllık aralıklarla yenilenir. ÖzÜ, yabancı çalışanların çalışma ve ikamet izni başvuru ve yenileme işlemleri için idari işleri yürütmektedir.

İş Kanunu'na göre çalışma günleri ve saatleri Pazartesi'den Cumartesi'ye ve haftalık 45 saat olarak belirlenmiştir. ÖzÜ'de Cumartesi günü çalışma günü değildir ve çalışma saatleri 08:00 ile 16:45 arasındadır ve 60 dakika dinlenme süresi bulunmaktadır. Öğretim saatleri her bölüm için farklılık gösterir ve öğretimin verimliliğine göre düzenlenir.

İş Kanunu, her yıl çalışılan için 14 gün ücretli izin hakkı tanıdığını belirtir. Akademisyenler için, ÖzÜ her yıl çalışılan için 20 iş günü ücretli izin hakkı tanır. İdari personel için ise, her yıl çalışılan için 15 iş günü ücretli izin hakkı tanınmaktadır.

Türkiye'de, tüm sağlık sorunlarını kapsayan, diş ve doğumla ilgili prosedürleri de içeren evrensel kapsama sahip devlet sağlık sigortası bulunmaktadır. Bu devlet sigortası, tüm ÖzÜ çalışanlarını kapsar ve bu sigortayı tüm devlet sağlık kuruluşlarında kullanabilirler. ÖzÜ ayrıca, tüm çalışanları A-Liste özel kuruluşları dahil olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarında kullanılabilen özel sağlık sigortası ile de kapsar. Bu özel sağlık sigortası, ayaktan ve yatarak tedavileri kapsar. Bu özel sağlık sigortası, travmatik olmayan diş ve doğumla ilgili prosedürleri kapsamaz, ancak ÖzÜ'nün ayaktan tedavi limitinin doğum kontrolü için kullanılabilmesi için düzenlemeler yapılabilen bir sistem vardır ve şu ana kadar herkes bu sistemden faydalanabilmiştir. Bu sistem doğum masraflarını kapsamadığından üniversite ayrıca doğum sonrası 5000 TL ile bu masraflara katkıda bulunmaktadır, ki genellikle doğum masrafının tamamını karşılar.

Kampüste bir doktor ve ambulans bulunan bir tıp merkezi ve haftanın bir günü hizmet veren bir kan laboratuvarı bulunmaktadır.

Ücretli izin, işverenin takdirine bırakılmış olup iş gereksinimleri analizinden sonra yönetici tarafından onaylanabilir. Ücretli izin en fazla 6 ay onaylanır ve bu süre boyunca tüm sağlık sigortaları askıya alınır. Ancak çalışanın dilerse primlerini ödemesi şartıyla özel sağlık sigortasına devam edilebilir.

Hastalık izinleri, devlet doktorlarının raporu ile verilir. ÖzÜ'de, çalışanlar özel bir muayenehane raporu ile birkaç gün hastalık izni kullanabilir ancak üniversitenin hükümet tarafından yetkilendirilmiş bir doktoru bulunmaktadır ve bu nedenle çalışanların üniversite doktorunu kullanmaları teşvik edilir. İş Kanunu, işverenin hastalık izininde çalışana ödeme yapmak zorunda olmadığını belirtir ve hükümet, çalışanın adına bir miktarı hükümet bankasına maaş ödemesi olarak yatırır, ancak bu miktar çalışanın normal maaşından oldukça düşüktür. ÖzÜ, hastalık izindeki çalışanlara maaş ödemeye devam eder, ancak çalışanın hükümet tarafından yapılan ödemeyi ÖzÜ'ye transfer etmesi beklenir.

Doğum izni, İş Kanunu'na göre 16 haftalık ücretli izin olarak verilir. Yine işverenden çalışanın maaşını ödemesi beklenmez çünkü hükümet maaş ödemesi yapacaktır, ancak bu normal maaştan oldukça düşüktür, bu nedenle ÖzÜ, hükümet ödemesinin üniversiteye transfer edilmesini bekleyerek maaş ödemesine devam eder. 16 haftalık doğum izninden sonra isteğe bağlı olarak 6 ay ücretli izin verilir ve bu izin talep eden herkese verilir. Doğum izninden sonra İş Kanunu, annenin çocuk bir yaşına gelene kadar günde 1,5 saat emzirme izni kullanabileceğini belirtir. ÖzÜ, anneye bu ücretli izni her gün 1,5 saat olarak veya yolculuk süresinin uzun olması nedeniyle haftada bir tam gün olarak kullanma seçeneği sunar.

ÖzÜ, 5 gün ücretli babalık izni, 5 gün evlilik izni ve 5 gün yas izni sağlar. Ayrıca, yılda 2 gün kişisel nedenlerle izin verilir.

Tüm çalışanlar devlet emeklilik planının bir parçasıdır. Çalışanların tüm primleri işveren tarafından ödenir ve hak sahipliliği için bir yaş sınırı ve belirli bir süre çalışma şartı vardır. ÖzÜ ayrıca, yasal olarak mümkün olan minimum miktarda Mali Emeklilik Planı sunar. En az 1 yıl çalışmış olan Yardımcı Doçentlerden itibaren akademisyenler ve en az 2 yıl Türk milli SCOLA eğitmenleri olarak çalışmış olanlara, ÖzÜ ayrıca maaşlarının %3'üne kadar olan katkılarını karşılar.

İş Kanunu ayrıca kıdem tazminatını tanımlar ve işten çıkarma nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin kıdem tazminatını içerebilir. Kullanılmayan yıllık izinler de kıdem tazminatı zamanında karşılanır.

ÖzÜ, tüm çalışanlara ölüm ve iş göremezlik durumlarını kapsayan özel hayat sigortası sağlar.

Tüm çalışanlara ücretsiz öğle yemeği ve işe gidiş-geliş için ücretsiz servis otobüs ağı sağlanır. Ayrıca, gün içinde minimum ücretli servis hizmeti bulunmaktadır.

ÖzÜ çalışanlarına indirimli fiyatlarla hizmet veren birkaç anaokulu bulunur ve belirli bir ödeme seviyesinde üniversite anaokulu ücreti için destek sunar. ÖzÜ'nün diğer ilkokullarla indirim anlaşmaları bulunmaktadır.

Kampüste berber, bakkal ve havuzlu ücretsiz bir spor merkezi bulunmaktadır.

Ayrıca, tüm çalışanlar için ücretsiz ve gizli Danışmanlık hizmeti (Psikolojik, Çocuk/Aile, Bireysel, Tıbbi ve Hukuki-Düzenleyici) telefonla sağlanmaktadır.

Daha fazla ayrıntı İnsan Kaynakları Politikası'nda verilmiştir.