ÖZYEĞIN ÜNIVERSITESI'NIN UYGUN FIYATLI TEMIZ ENERJIYE YÖNELIK TEDBIRLERI
Enerji Verimli Yenileme ve İnşaat
Üç binamız toplamda 69,675 m2 alana sahiptir ve LEED Gold sertifikasyonuna sahiptir. Enerji verimliliği konusunda prosedürlerimiz ve bir yönetim planımız bulunmaktadır. ISO 50001 EnMS sertifikasyon süreci hazırlığı da başlatılmıştır.
Binaların Daha Yüksek Enerji Verimliliğine Yükseltilmesi
Enerji yönetimi, konfordan ödün vermeden sağlanmakta ve her 7 yılda bir enerji çalışması raporu yapılmaktadır. Ayrıca, eskiyen ekipmanların yenilenmesi için kaynaklar ayrılmaktadır, örneğin T5 floresan ampul armatürlerinin LED armatürlerle değiştirilmesi.
Karbon Azaltma ve Emisyon Azaltma Süreci
Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için tri-jenerasyon ve güneş sistemi yatırımları yapılmıştır ve Teknik Servisler bu sistemlerin işletmesinden sorumludur.
Enerji Verimliliği Planı
Tüm tesislerimizde A+ enerji tüketen cihazlar seçilmektedir. Önemli enerji kullanımı sürekli olarak izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Kampüs aydınlatma iyileştirmeleri için düşük elektrik tüketimli LED armatürler tercih edilmektedir.
ISO 50001 EnMS kapsamında, kampüs paydaşları arasında farkındalık artırmak amaçlanmaktadır. Çevre Yönetim Sistemleri çerçevesinde enerji tüketimi, önceki yıla göre dört çeyrek kapsayacak şekilde karşılaştırılır ve bu verilere dayanarak iyileştirme alanları detaylandırılır.
İklim kontrol sistemlerinin bakımı yapılmakta, ısıtma ve soğutma verileri otomasyon aracılığıyla izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Elektrik ve mekanik otomasyon sistemlerinin yıllık bakımı verimli çalışmayı sağlar.
Temiz Enerji Enerji İncelemeleri
Elektrik tüketimi, kalite analizörleriyle izlenmekte ve kaydedilmekte, düzenli olarak enerji çalışmaları yapılmaktadır. Kamu binalarının bir enerji yöneticisi ataması zorunludur. Bu incelemeler, kamu binasının bağlı olduğu kurum ve kuruluşlar tarafından şirketlere ihale edilebilir veya Bina Anketi-Proje Sertifikasına sahip personeli olan kurum ve kuruluşlar tarafından kendileri yapılabilir. Bu incelemeler her yedi yılda bir yenilenir.
Yatırımlardan Vazgeçme Politikası
Özyeğin Üniversitesi, bina çatılarına kurulu güneş enerjisi sistemlerinin (GES) kapasitesini artırmaya yönelik fizibilite çalışmalarına devam etmektedir. Mevcut GES sistemleri düzenli olarak bakımı yapılmaktadır. EÇEM bünyesinde yürütülen Avrupa Fonlu LegoFit projesi kapsamında, Yurt 6 B Blok için ek GES üzerinde çalışılmaktadır.
Üniversite yönetimi, %100 yenilenebilir enerji kullanımına ulaşma olasılığı üzerine detaylı bir rapor hazırladı ve bu rapor şu anda değerlendirme aşamasındadır.