İklim Değişikliği Adaptasyon Süreci Çerçevesinde Enerji Verimli Bina Tasarımı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden Touraj Ashrafian ve yüksek lisans öğrencisi Gökçe Tomrukçu, iklim değişikliğinin konut binaları üzerindeki potansiyel etkisini araştırarak, mevcut yapıların uzun vadeli adaptasyonu destekleyecek şekilde iyileştirilmesi için stratejiler geliştirdi. Bu araştırma, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından geliştirilen iklim verisi senaryolarını kullanarak gerçekleştirilmiştir. Çeşitli bina cepheleri ve Isıtma, Havalandırma ve Klima (HVAC) sistem senaryoları oluşturulmuş, simülasyonlar yapılmış ve karşılaştırılarak en etkili çözümler belirlenmiştir.
Araştırma bulguları, iklim değişikliği nedeniyle dış hava sıcaklıklarındaki artışların binaların soğutma ve ısıtma enerji ihtiyaçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağını ortaya koymuştur. Tipik bir tek ailelik evin 2020 yılında ısıtma enerji tüketimi 170.85 kWh/m² olarak tahmin edilirken, 2080 yılına kadar bu değerin 115.01 kWh/m²'ye düşmesi beklenmektedir. Buna karşın, soğutma enerji gereksinimlerinin iki katına çıkarak 2020 yılında 53.14 kWh/m²'den 2080 yılında 106.95 kWh/m²'ye çıkacağı öngörülmüştür.
Bu çalışma, özellikle bina stokunun büyük bir kısmını oluşturan tek ailelik evlerin iklim dirençliliğini artırmaya yönelik stratejilerin gerekliliğini vurgulamıştır. Enerji performansı iyileştirme senaryolarını analiz ederek, araştırma, iklim değişikliğinin binalar üzerindeki etkisini azaltmak için pratik adaptasyon önlemleri belirlemeyi amaçlamış ve bu da SKA 13'ün insan yerleşimlerinde iklim dirençliliğini artırma amacına katkı sağlamıştır.