Ana içeriğe atla

Hatay: Deprem Sonrası Saha Mutfağı Hikayeleri

23 Şubat 2024 tarihinde Özyeğin Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi'nden Erhan Akarçay ve Nehna platformundan Anna Maria Beylunioğlu’nu konuk etti. Konuklar, 6 Şubat Türkiye depremi sonrası Hatay'da insanlar tarafından kurulan saha mutfakları hakkında saha odaklı değerli görüşlerini paylaştılar. Etkinliğin başında Susan Beth Rottmann, projeyi katılımcılara tanıttı ve Hatay’daki saha ziyaretinden bahsetti. Rottmann, deprem sonrası Suriyeli göçmenlerin nasıl etkilendiğini, özellikle de mutfak hayatı ve kültürüne odaklanarak anlattı. Ardından Erhan Akarçay, depremzedelere yemek sağlamak amacıyla gönüllü saha mutfağı girişiminde yer aldığı Hatay'daki kişisel saha deneyimlerini kapsamlı bir şekilde aktardı. Akarçay’dan sonra, Anna Maria Beylunioğlu da deprem sonrası Hatay’daki kendi deneyimlerinden değerli içgörüler ve anekdotlar paylaştı. Beylunioğlu, Hatay’daki depremzedelerin (özellikle Hristiyan topluluğunun) yemek ve mutfak uygulamaları etrafında nasıl örgütlendiklerini anlattı. Ayrıca Hatay’daki kültürel gıdanın, aidiyet ve kimliği korumadaki anıtsal anlamına da değindi. Etkinlik sırasında, katılımcılar ve konuşmacılar, Hatay’daki insanların gıda ile olan ilişkisini, deprem sonrası travmatik dönemde dayanışma ve hayatta kalmayı desteklemek için tartışarak fikir ve deneyimlerini paylaştılar.