Ana içeriğe atla

Göç, Kimlik ve Sosyal Bütünleşme Projeleri

ÖzU Sosyal Bilimler Fakültesi'nde görev yapan Dr. Susan Beth Rottmann, demokrasi ve eşitsizlik konularını ele alan ve göçmen topluluklarının sosyal entegrasyonuna katkıda bulunan çeşitli projelerin denetimini ve katılımını yapmaktadır: 

1. **OppAttune (Karşıt Politik Aşırılık ve Tutumları Sınırlama Yoluyla Uyumlu Diyaloğun Yeniden Takibi) projesi, "Horizon Europe Cluster 2: Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar İçin Çağrı" tarafından desteklenen ve 17 katılımcı kuruluşa sahiptir. Proje, karşıt aşırılık ideolojilerinin ve korumacı karar alma süreçlerinin evrimini izlemeyi, uyarlamayı amaçlayan yenilikçi bir model geliştirmeyi ve aşırılığın yayılmasını sınırlayan ulusal ve trans ulusal düzeyde çeşitli müdahaleleri test etmeyi hedeflemektedir. 

2. **"GAPs: Avrupa ve Ötesinde Göçmen Dönüşleri ve Geri Kabul Politikalarının Çalışması" projesi, 17 katılımcı kuruluşu bir araya getirir. Göçmen dönüş politikalarının beklentiler ile gerçek sonuçlar arasındaki boşlukları incelemektedir. Proje aynı zamanda "Horizon Europe Cluster 2: Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar İçin Çağrı" tarafından desteklenmektedir.

3. **TÜBİTAK1001 programı tarafından desteklenen "Food, Home-cooking and Social Integration of Syrian Women in Istanbul, Gaziantep and Hatay" projesi, göçmenlerin ev yapma faaliyetlerinin özellikle gıda tüketimi ve pişirme uygulamalarının nasıl değiştiğini anlamayı ve bu uygulamaların onların sosyal entegrasyonunu nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamaktadır. Proje, Suriye'den Türkiye'ye 2011'de yüksek sayıda göçmen alan İstanbul, Gaziantep ve Hatay şehirlerini karşılaştırarak, pişirme ve gıda paylaşımının topluluk entegrasyonunu güçlendirmek ve kültürel mirası ifade etmek için nasıl araçlar olduğunu incelemektedir.

4. **HIDDEN (Avrupa Uluslarındaki Kimlik Belgesi Tarihçesi: Vatandaşlık, Milliyet ve Göç) projesi, TÜBİTAK'ın COST (Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği) programı tarafından desteklenmektedir. Proje, kimlik, vatandaşlık ve göç konularındaki sorunları ele alarak, kimlik belgeleri tarihçesi üzerine yapılan tarihi araştırmaları modern, dijital kimlik belgeleri ile bağlamayı ve bunları oluşturan ve düzenleyen yasaları incelemeyi amaçlamaktadır. HIDDEN, Avrupa'da kimlik belgeleri konusundaki politika diyalogunu artırmak için akademik ve halka açık etkinlikler düzenleyecektir