Su Verimliliği Seferberliği: Geçmişe Dönük Bir Değerlendirme
“Su Verimliliği Seferberliği”, su kaynaklarımızda “sıfır kayıp” ilkesiyle refahın sağlanmasını, sağlıklı ve kaliteli yaşam standartlarının korunmasını ve gelecek nesillere gurur duyulacak bir miras bırakılmasını ifade eder. Bu anlayışla, “daha az su ile aynı faydayı sağlamak” veya “aynı miktarda su ile daha büyük bir fayda elde etmek” amaçlanmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılında başlatılan Ulusal Su Verimliliği Seferberliği kapsamında, iklim değişikliği, artan sıcaklıklar ve gelecekte uzun süreli kuraklık dönemleri yaşanma olasılığı karşısında su kıtlığını önlemek ve su kaynaklarını korumak için harekete geçmek gerekmektedir. Bu doğrultuda, binalarda %25 su tasarrufu sağlamak hedeflenmektedir.
Özyeğin Üniversitesi, bu çerçevede binalarında bir su verimliliği planı hazırlayarak uygulamaya koymuştur. Çevre dostu yaklaşımını sürdüren Özyeğin Üniversitesi, LEED Gold sertifikalı yeşil binaları ve 2014 yılından bu yana sahip olduğu ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı ile su verimliliğini desteklemeye devam etmektedir. Ayrıca, kurumsal su ayak izi, ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı’na uygun olarak hesaplanmakta ve düzenli olarak raporlanmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi’nde, “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında bir “Su Verimliliği Seferberliği Eylem Planı” hazırlanarak hayata geçirilmiştir. Bu süreç, Sürdürülebilirlik, Güvenlik ve Kalite Departmanı tarafından, Teknik Hizmetler Departmanı’nın desteğiyle izlenmektedir.