ÖZÜ SUYUN İZİNDE
Birleşmiş Milletler'in 2015 yılında belirlediği 17 sürdürülebilir kalkınma amacı, insanlık ve gezegenin genel refahını artırmayı amaçlamaktadır. Bu hedefler, ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda önemli bir yol haritası sunarak dünyanın sürdürülebilirliği için gereken adımları belirtmektedir. Ancak, 2030’a yaklaşırken, bu amaçlara ulaşmak için küresel düzeyde hızla eyleme geçilmesi gerekmektedir.
“Suyun İzinde” çatı gündemi altında başlattığımız programda, 2023-2024 akademik yılında Sürdürülebilirlik Platformumuz su kıtlığının ortaya çıkaracağı çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri detaylı bir biçimde inceliyor. Bu hayati sorunla başa çıkmak adına farklı disiplinlerin iş birliğini vurgulayarak sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlayan pek çok söyleşi, panel ve atölye çalışması, tüm fakültelerin ve idari birimlerin destekleriyle organize ediliyor.
2023-24 yılında, suyun önemini vurgulayarak acil meselelere odaklanmaya devam etmekteyiz. Gerek küresel gündemin gerekliliği, gerekse kampüs ve çevresindeki su kaynaklarının durumu, su konusunu öncelikli gündemimiz haline getirmiştir. Bu süreçte, kuraklık dönemlerinde güvenilir içme suyu kaynaklarının azaldığını ve yenilenebilir su kaynaklarının tükendiğini gözlemlemekteyiz. Mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda, 2050 yılına gelindiğinde her dört insandan birinin su sıkıntısı çekeceği öngörülmektedir. Aşırı hava olaylarının sıklığında ve etkilerindeki artış, deniz seviyelerindeki yükseliş, okyanus asitlik seviyelerindeki artış ve buzulların erimesi gibi faktörler, bitki örtüsü, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan topluluklarını da ciddi şekilde tehdit etmektedir.
Çevresel sorunlarla birlikte, su krizinin toplumsal ve kültürel boyutları da giderek daha belirgin hale gelmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında “su”yla bağlantılı hedefler, Temiz Su ve Sanitasyon (SKA6), İklim Eylem (SKA13), Sudaki Yaşam (SKA14) ve Karasal Yaşam (SKA15) başlıkları altında ele alınıyor. Lakin tüm amaçlar aslen birbiriyle derinden ilişkili ve tüm bu hedeflere ulaşmamız ancak ve ancak ortaklıkların güçlendirilmesiyle, birlikte hareket etme becerilerinin gelişmesiyle mümkün (SKA17).
Geçmiş ve Güncel Projeler (SP)
Üniversitemiz, Ulusal Su Verimliliği Kampanyası'na aktif katılım göstererek kampüs binalarında ve yeşil alanlarında %25'lik bir su tüketim azaltma hedefi belirleyerek gelecekteki su sıkıntılarını engellemeyi amaçlıyor. Suyun etkin kullanımını sağlamak için, gri su ve yağmur suyu kullanımı için çeşitli teknik iyileştirmeler yapmaktayız. Türkiye’de ayak izi ölçümü yapan, ölçümlerini raporlayan ve kamuoyu ile paylaşan ilk üniversite olmak bizlere gurur veriyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında, kampüsümüzde “Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak” panelini gerçekleştirmiştik. Bu etkinlik, dünya genelinde ve Türkiye’de 2023 yılında “Su hayattır, su gıda demektir, kimseyi geride bırakma” başlığı altında, küresel ölçekte farkındalık ve değişim yaratmayı amaçlayan adımlardan biriydi.
Ayrıca ulusal ve uluslararası STK'larla, Almanya, İtalya, İspanya ve Polanya’dan üniversitelerle, Attune İklim Değişikliğine Karşı Harekete Geç Projesi'nde yer alarak suyun etkin bir şekilde yönetilmesine yönelik eğitim modülleri ve atölye çalışmaları düzenliyoruz.
Girişimci bir üniversite olarak Aqualley Information Technologies ve Blueit gibi su erişimini artırmayı ve tüketimi optimize etmeyi hedefleyen öncü start-up'lara tam destek vererek etkili su yönetimi için pragmatik çözümler geliştirme konusundaki kararlılığımızı gösteriyoruz.
Geçtiğimiz yıl OLTE, birinci sınıf öğrencileri için zorunlu olan SEC 101 dersi kapsamında "ÖzÜ Su" adlı sürdürülebilirlik modülünü başlattı. Bu modül, öğrencilere su tasarrufunu vurgulayarak öz-düzenleme becerileri kazandırmayı hedefliyor. Ayrıca öğrenci kulüpleri, kuraklıkla mücadelede farkındalık yaratmak ve su tasarrufunu teşvik etmek adına çeşitli etkinlikler düzenliyor.
“Suyun İzinde” çatı gündemi altında başlattığımız bu hareket kapsamında, 2023-2024 akademik yılında Sürdürülebilirlik Platformumuz su kıtlığının ortaya çıkaracağı çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri detaylı bir biçimde incelemeye devam edecek. Bu hayati sorunla başa çıkmak adına farklı disiplinlerin işbirliğini vurgulayarak sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlayan aşağıda listelenen söyleşi, panel ve atölye çalışmasını, tüm fakültelerin ve birimlerin destekleriyle organize edecek.