Ana içeriğe atla

procuRE ve Legofit Projeleri

procuRE: Binalarda %100 Yenilenebilir Enerji Temini için Çığır Açıcı Çözümlerin Ticari Olmayan Satın Alımı
Avrupa Komisyonu, Özyeğin Üniversitesi (OzU) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ortaklığında yürütülen “procuRE: Binalarda %100 Yenilenebilir Enerji Temini için Çığır Açıcı Çözümlerin Ticari Olmayan Satın Alımı” projesini Horizon 2020 programı kapsamında desteklemektedir. Aralık 2020'de başlayan proje, yenilenebilir enerji uygulamalarını desteklemek amacıyla 7 milyon Euro'luk Ar-Ge yatırım fonu almıştır.
Özyeğin Üniversitesi'nden çeşitli akademisyenlerin, Mimarlık Fakültesi ve Tasarım Yapı Malzemeleri ve Fizik Laboratuvarı'ndan akademisyenlerin yer aldığı proje, Avrupa'nın farklı şehirlerinde bulunan mevcut kamu binalarına %100 yenilenebilir enerji sağlamayı hedeflemektedir. Geliştirilen sistemler, ihale yöntemiyle satın alınarak seçilen kamu binalarında uygulanmaktadır. Tesislerdeki iyileştirmelerin gerçekleştirilmesiyle, her binanın yıllık enerji ihtiyacı tamamen yenilenebilir enerji sistemleriyle karşılanmaktadır. Özyeğin Üniversitesi ekibi, İstanbul'daki pilot binanın başka enerji kaynaklarına ihtiyaç duymadan %100 yenilenebilir enerji kullanmasını sağlamak için gerekli araştırma çalışmalarını yürütmektedir. Proje hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşılabilir.
Enerji Pozitif Evlerin İnşası ve Yenilenmesi İçin Erken Tasarım Aksiyonlarına Dayalı Uyarlanabilir Teknolojik Çözümler
Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi, enerji verimliliği yüksek ve çevre dostu evler için erken tasarım aksiyonlarına dayalı uyarlanabilir teknolojik çözümler geliştiren LEGOFIT projesinde yer almaktadır. Proje, Demir Enerji tarafından koordine edilmekte olup, 10 farklı ülkeden 19 partnerden oluşan multidisipliner bir ekip tarafından yürütülmektedir. Ekip, akademik ortaklar, enerji ve inşaat sektöründen küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri ve büyük Avrupa ağlarını içermektedir.
Mevcut binalar ve yeni konutların daha verimli standartlarla inşa edilmesini ve enerji yenileme stratejilerinin büyük ölçekte uygulanmasını teşvik etmek amacıyla, uygun fiyatlı konut binalarının özelliklerini sağlamak adına acil adımlar atılması gerekmektedir.
LEGOFIT projesi, çok aileli konut binalarında enerji verimliliğini devrim niteliğinde iyileştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef, yenilikçi ve esnek bir yaklaşım tasarlanarak, uygulanarak ve doğrulanarak sağlanacaktır. Bu yaklaşım, yenileme projeleri için özel olarak tasarlanmış olup, proje süresince yeni inşaatlar için de uyarlanacaktır. LEGOFIT projeleri, son on yılda enerji verimli konut projelerinin uygulanmasında karşılaşılan uzun vadeli zorlukları ele almaktadır. Bu proje, enerji pozitif evler (EPH) gerçekleştirmek için akıllı ve yenilikçi çözümlerle yüksek ölçeklenebilirlik ve çoğaltılabilirlik sağlamak amacıyla aşağıdaki hedeflere odaklanmaktadır:
•    Yenilikçi bir bütünsel tasarım platformu geliştirmek, sadece pasif ve aktif teknolojileri değil, aynı zamanda sistemlerin en akıllı bilgi alışverişi ve uyumluluğu için entegrasyonlarını da kapsayacak şekilde, Yapı Bilgi Modelleme (BIM) temelinde.
•    Akıllı yönetim teknolojileri ile pasif ve aktif stratejileri entegre etmek, iklim nötr ve yüksek enerji performansına sahip binaların inşa edilmesini sağlamak için.
•    Bina yaşam döngüsü aşamalarında üretilen katı ve sıvı atıkların akıllıca kullanımına dayalı minimum çevresel etkiyi teşvik etmek için yenilikçi yollar araştırmak.
•    Binaların sürdürülebilir stokunu artırmak ve binaların akıllı hazırlık seviyelerinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla sürdürülebilir kriterlerin karşılanmasını garanti altına almak.
Bu yenilikçi ve entegre yaklaşım, farklı coğrafi, kültürel ve inşaat aşamalarında/teknolojik pazar olgunluğu senaryolarında 3+ demo ile gösterilecektir.