Ana içeriğe atla
     
10:30-12:30

Mezopotamya Gastronomi Zirvesi

Mezopotamya Gastronomi Zirvesi, 09-11 Kasım 2023 tarihleri arasında, Gastro İnovasyon Merkezi'nin ev sahipliğinde, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Özyeğin Üniversitesi ve Yerküre Yerel Araştırmalar Bilimsel Araştırma Kooperatifi işbirliğiyle düzenlendi.
Zirve'nin Organizasyon ve Danışma Kurulu'nda, üniversitemizin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı ile Sürdürülebilirlik Platformu'ndan Murat Bayramoğlu Yürütme Kurulu'nda yer aldı.
Türkiye ve yurtdışından akademisyenler, öğrenciler, büyükelçilik temsilcileri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kooperatiflerin de aralarında bulunduğu 300'den fazla kişi ve 50'den fazla kuruluş zirveye katıldı.
Mezopotamya Gastronomi Zirvesi'nde düzenlenen sekiz oturumda, gastronomi alanında çalışan 37 bilim insanı, şef ve araştırmacı bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Zirvede dört ana konu ön plana çıktı: tarım, tarih ve kültürel miras, Mezopotamya mutfağı, coğrafi işaretli ürünler ve geleceğin anahtar kavramları.
Zirve boyunca, Doç. Dr. Özge Samancı "Yerel Mutfak - Ulusal Mutfak Bağlamında Diyarbakır Mutfağını Anlama" başlığıyla bir sunum yaparken, üniversitemiz öğretim üyelerinden ve Tarım, Gıda ve Yerel Kalkınma Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (LOAFLAB) direktörü Dr. Candan Türkkan "Diyarbakır Yemek Rejimi Analizi'ne Giriş" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi ve Murat Bayramoğlu "Diyarbakır Coğrafi İşaretli Ürünler Bütünsel Stratejisi" başlığıyla bir sunum yaptı. Zirvenin poster tasarımı KİBİ Kurumsal Görsel Tasarım Ekibi Yöneticisi Orhun Erdenli tarafından yapıldı.