Ana içeriğe atla

İstanbul’un Eski Bir Orman Köyünde Yeşil Bir Gelecek İçin İnsana Yakışır İş Hayal Etmek

Ege Atölyesi, Anadolu'nun ekolojik ve sosyo-kültürel zenginliğine odaklanarak, yerel tarım ürünlerine vurgu yaparak sürdürülebilir ve kapsayıcı eğitimi örneklemektedir. Son projelerinden biri olan Mahalle Mantarı, Ömerli-Şile bölgesinde bulunan mantarlar ve trüfler üzerine yoğunlaşmakta ve insanların, hayvanların ve bitkilerin birbirleriyle olan bağlı ilişkilerini anlamayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
2023 yılında, Mahalle Mantarı'nın önemli kolaylaştırıcıları İklil Selçuk ve Zeynep Delen Nircan, MSGSÜ'den bir akademisyenle birlikte "İstanbul’un Eski Bir Orman Köyünde Yeşil Bir Gelecek İçin İnsana Yakışır İş Hayal Etmek" başlıklı bir makale yazmışlardır. Bu araştırma, işin geleceği ve sürdürülebilirlik konularını, İstanbul’daki bir orman köyünde ekolojik bozulma ve bunun yeşil iş yaratma ve yok etme üzerindeki etkileri üzerinden ele almaktadır.
Gelişmekte olan ülkelerdeki büyük şehir merkezlerinde olduğu gibi, otoriter kalkınmacılık nedeniyle şehir bölgelerinin hiper-genişlemesi, Türkiye'deki devlet destekli inşaat sektörünü teşvik etmektedir. Büyümeye dayalı ekonomik politikalar, çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratmaya devam etmektedir ve bunun sonucunda ormansızlaşma gibi çeşitli ekolojik zararlara yol açmaktadır. Nitel bir analiz ve daha geniş bir disiplinler arası araştırma projesine dayanan sözlü tarih röportajları ve gözlemler aracılığıyla yapılan gözlemler, orman köyünde, bazı iş türlerinin terk edilip, ekolojik ve sosyal koşullara uyum sağlanarak yeni iş biçimlerinin yaratıldığı bir direnç gözlemlenmiştir. Yerel halkın değişen koşullara yönelik algıları, yerel topluluktaki etnik, cinsiyet ve sınıf hiyerarşilerine göre farklılık göstermektedir.
Ayrıca, bulgular, kentsel dönüşüm öncesinde köyde mevcut olan iş türlerinin her zaman insana yakışır ya da yeşil olmadığını göstermektedir. Ekolojik bozulmanın devam ettiği bir (eskiden) orman köyünde, yerel topluluk projelerini kullanarak katılımcı mikro girişimler ve yerel hareketler ortaya çıkmaktadır ve bu girişimler, yeşil ve adil bir geçişi hedeflemektedir. Çalışmada, bu tür bir girişim olan Toplum Fungi platformu üzerine yoğunlaşarak, orman köyünde unutulmamış sürdürülebilir topluluk uygulamalarından ilham alarak, kolektif bir yeşil gelecek hayalinin mümkün olduğunu göstermektedir.